Satisficing
‘Goed genoeg’ is ook goed
Jouw aanbod is misschien technisch perfect, maar als het niet snel de aandacht grijpt, is het net zo goed onzichtbaar. Laat 'goed genoeg' in jouw voordeel werken door het makkelijk, toegankelijk en onweerstaanbaar te maken, en wie weet kiezen zelfs de meest overweldigde studenten jou voor hun volgende avontuur.
In de hectische zoektocht naar stageplekken maken studenten een bijna onbewuste selectie waarbij ze niet de beste, maar de eerste best acceptabele optie kiezen. Dit fenomeen van 'bounded rationality' of beperkte rationaliteit, waarbij keuzes worden gemaakt binnen de grenzen van de beschikbare informatie, tijd en cognitieve capaciteit, leidt vaak tot wat Nobelprijswinnaar Herbert Simon 'satisficing' noemde. Simon merkte op dat mensen vaak gaan voor een optie die simpelweg 'goed genoeg' is in plaats van perfect.
Waar dit voorkomt
Een student met vijf essays te schrijven, drie groepsprojecten op stapel, en, oh ja, een sociaal leven en een padeltournooi op zaterdag. Gaat die echt uren spenderen om het ultieme stage-aanbod te vinden? Nee, die kiest de eerste de beste stage die 'wel oké' lijkt, zolang het maar geen totale ramp is. Het is als kiezen tussen tandpasta merken in de supermarkt; als het je tanden schoonmaakt, is het goed genoeg, toch? Dit klinkt als een gekke manier van belangrijke keuzes maken, toch doen we het aan de lopende band.
Waarom het gebeurt
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Studenten, overstelpt door keuzes en beperkt door hun menselijke capaciteit om die allemaal grondig te evalueren, gaan vaak voor de path of least resistance. Ze willen iets dat werkt, niet noodzakelijk het beste wat er is. Dit satisficing gedrag is niet zozeer een teken van luiheid, maar meer een praktische aanpak om niet te verdrinken in de mogelijkheden.
Systemische effecten
Voor bedrijven betekent dit dat je stage-aanbod misschien genegeerd wordt, zelfs als het objectief gezien het aller-aller-allerbeste aanbod is. Het wordt misschien over het hoofd gezien niet omdat het niet goed is, maar omdat het niet goed genoeg gecommuniceerd wordt binnen de korte aandachtsspanne van een overwerkte student.
Drie gouden tips
1. KISS: Keep It Simple, Stupid.
Zorg dat je aanbod makkelijk te verteren is. Geen lange lappen tekst, maar snelle, pakkende punten. Waarom zou jouw stage geweldig zijn. Zeg het snel, zeg het wel, en zeg het met flair. Hier zijn allerlei platforms voor beschikbaar die jou van die motivatiebrievenverslaving afhelpen. Je bent niet alleen, er is hulp.
2. Show, don't tell:
Gebruik visuals, infographics, misschien zelfs een catchy video. Laat zien wat de stage inhoudt, niet met saaie beschrijvingen, maar met concrete voorbeelden die zelfs de meest afgeleide student niet kan negeren.
3. Wees overal: Verspreid je boodschap via alle kanalen waar de jonge mensen hun tijd verdoen. Instagram, Facebook, Twitter? Wees daar. TikTok? Maak een dansje met je aanbod. Zorg dat je niet te missen bent, zoals die ene hit die je niet uit je hoofd krijgt.