Framing

Hoe je iets aanbiedt is belangrijker dan wat

Het Framing Effect ( ooit bedacht door Nobelprijswinnaars Daniel Kahneman en Amos Tversky ) betekent simpelweg dat de manier waarop informatie wordt gepresenteerd, bepaalt hoe mensen hun keuzes maken. En ja, dat geldt dus ook voor de stages die je aanbiedt. Presenteer een stage als "een kans om te groeien" of als "veel werk dat je snel moet leren", en kijk eens welke optie de voorkeur krijgt.

Hint: niemand kiest voor de tweede.

Waar dit voorkomt

In de wereld van stagiairs (en vooral als je ze moet werven) is framing alles. Het gaat er niet alleen om wat je aanbiedt, maar vooral om hoe je het presenteert. Geef je een student bijvoorbeeld de keuze om ‘een uitdagende opdracht met veel vrijheid’ aan te nemen of om ‘onder begeleiding vaste taken af te ronden’? Je raadt het al: die vrijheid klinkt lekkerder. Zelfs als ze uiteindelijk hetzelfde werk doen.

Maar er is meer: de ervaring van studenten bepaalt uiteindelijk hoe zij jouw stage beleven én hoe ze erover praten. Studenten zijn geen wandelende cv's, maar echte mensen. Wat ze voelen tijdens hun stage, dat is wat ze later delen met hun vrienden, docenten en mogelijk toekomstige stagiairs. En als die ervaring positief is, kun je jouw aanbod net even wat beter framen. Zoals het gezegde gaat: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Als je het verkeerd aanpakt, kan één negatieve ervaring het hele beeld verpesten.

Individuele effecten

Hoe werkt dit in de praktijk? Stel je voor: een student krijgt een fantastische stageopdracht waarbij ze veel verantwoordelijkheid krijgt. Ze doet het goed, leert veel en werkt keihard. Maar op een dag loopt het mis. Ze had het idee dat ze aan een belangrijk project werkte, maar door een last-minute wijziging van de planning lijkt alles voor niets te zijn geweest. Nogal een domper.

Het probleem hier? Die ene tegenvaller weegt zoveel zwaarder dan alle positieve momenten. Dit is precies het punt waarop framing belangrijk wordt. Hoe je als begeleider omgaat met deze situatie bepaalt hoe de student de hele stage zal herinneren. Je kunt het negatieve ombuigen door te focussen op wat wél is bereikt, en hoe zij heeft bijgedragen, ondanks de tegenslag.

Zeg bijvoorbeeld: "Ik begrijp dat dit een tegenvaller is en het voelt alsof al je werk voor niets is geweest. Maar kijk eens wat je allemaal hebt bereikt tot nu toe. Dit project draait misschien een andere kant op, maar jouw input heeft hier zeker aan bijgedragen. Dit soort wendingen gebeuren vaak in projecten, en je hebt laten zien dat je flexibel bent en waarde kunt toevoegen, zelfs als dingen veranderen.”

Systemische effecten

Ook op grotere schaal heeft framing een grote impact. De ervaringen die stagiairs opdoen (van de eerste kennismaking tot de laatste dag) zijn een soort visitekaartje voor je bedrijf. Als ze zich gesteund en gewaardeerd voelen, dan vertellen ze dat enthousiast door. Maar als je te veel focust op wat ze ‘moeten’ doen in plaats van wat ze ‘kunnen’ leren, tja, dan framen zij jouw bedrijf als ‘gewoon weer zo’n plek waar je wordt ingezet voor de koffie’.

Het geheim? Hun ervaring gebruiken om je aanbod te framen. Verander de focus van puur de takenlijst naar wat studenten er zelf uithalen. Wat leren ze, hoe groeien ze, en wat nemen ze mee? Laat dat zien en benadruk dat jouw organisatie dat voorop stelt, niet jouw koffiebehoefte. Dit zorgt voor een aantrekkelijker plaatje voor toekomstige stagiairs en misschien zelfs voor nieuwe werknemers.

Drie gouden tips

1. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Richt je op het opbouwen van positieve ervaringen, want één zware negatieve ervaring kan al het goede werk tenietdoen. Zorg ervoor dat je bij tegenslagen direct een positieve draai geeft aan de situatie.

2. Gebruik de ervaring van huidige stagiairs om je stage te framen.

Laat stagiairs zelf vertellen wat ze hebben geleerd. Geen beter marketingmateriaal dan enthousiaste verhalen van mensen die écht iets aan hun stage hebben gehad. Het maakt je stage meteen aantrekkelijker.

3. Framen begint al voor de stage.

Hoe presenteer je jouw stageaanbod? Leg de nadruk op wat ze kunnen leren en bereiken, in plaats van wat er van hen wordt verwacht. Door je focus te leggen op hun ontwikkeling in plaats van op de taak, zorg je ervoor dat jouw aanbod een stuk aantrekkelijker klinkt. En begin op tijd. Hoe meer studenten een contactmoment hebben voordat ze een stage mogen zoeken en hoe meer ze tijdens die momenten ervaren dat jouw bedrijf echt leuk of interessant is, des te groter de kans dat ze ook daadwerkelijk voor jou kiezen.