Beslissings
moeheid
Maak geen keuzes als je moet bent
Beslissingsmoeheid is een sneaky vijand bij het werven en begeleiden van stagiairs. Je begint de dag met kennismakingsgesprekken nog vol energie, klaar om die ene topper uit de zee van talent te vissen. Maar na het zoveelste sollicitatiegesprek begin je toch een beetje geestelijk af te haken. Opeens lijkt elke kandidaat 'ook wel prima'.
Gefeliciteerd, je hebt zojuist een stagiair aangenomen die je in de ochtend misschien zou hebben afgewezen.
Individuele effecten voor bedrijven
Voor bedrijven betekent beslissingsmoeheid dat je slechtere keuzes maakt naarmate de dag vordert. Als je als HR-manager, begeleider of teamleider al urenlang aan het screenen en begeleiden bent, is de kans groot dat je minder kritisch wordt. De drang om gewoon iets af te vinken neemt de overhand boven de kwaliteit van je beslissing.
Het risico? Slechte keuzes bij het binnenhalen van stagiairs of gebrekkige begeleiding, met stagiairs die uiteindelijk teleurgesteld afhaken of stagiairs die niet presteren omdat hun begeleiding te oppervlakkig is geweest. Resultaat: tijd en geld verspild, studenten minder goed opgeleid. Slecht voor jouw imago, slecht voor de stagiair, slecht voor iedereen.
Individuele effecten voor studenten en stagiairs
Stagiairs krijgen ook te maken met die vermoeidheid. Na een periode vol sollicitatiegesprekken bij verschillende bedrijven, waar ze steeds weer hun verhaal moeten doen, komt het moment dat ze simpelweg zeggen: "Weet je wat, ik kies dit bedrijf maar." En dat is niet omdat het bedrijf de beste fit is, maar omdat de mentale batterij leeg is en elke optie op dat moment even goed lijkt.
Voor stagiairs die al binnen zijn, kan beslissingsmoeheid tijdens hun begeleiding ook een valkuil zijn. De eerste paar maanden gaat het soepel, maar na verloop van tijd; naarmate ze als het goed is meer en moeilijker vragen stellen, krijg je als begeleider te maken met minder geduld en aandacht. “Regel het zelf even, je weet de weg toch” of ‘kan dat niet even besproken worden na het weekend” kan snel de standaard reactie worden. Niet ideaal voor een stagiair die eigenlijk begeleiding nodig heeft. En je laat stagiairs misschien hele domme fouten maken die je een uur eerder nog zou hebben afgeraden met grote ‘WIL JE DAT NOOIT MEER DOEN’ schrikogen.
Systemische effecten voor bedrijven en de arbeidsmarkt
Beslissingsmoeheid heeft niet alleen impact op individuele aanwervingen of begeleiding, maar ook op het grotere plaatje. Bedrijven die routinematig stagiairs werven en begeleiden kunnen op lange termijn te maken krijgen met een reputatieprobleem. Waarom? Omdat stagiairs voelen wanneer ze er "maar even bij worden gedaan". En guess what? Diezelfde stagiairs gaan dat ook weer doorvertellen aan medestudenten. Het resultaat: minder kwalitatieve sollicitanten, omdat je bekendstaat als het bedrijf dat stagiairs niet serieus neemt.
Dan heb ik nog niet over het feit dat stagiairs vaak de werknemers van morgen zijn. Als je als bedrijf in een sleur van slechte begeleiding vervalt, mis je de kans om jong talent op te leiden tot waardevolle medewerkers. Kunnen ze na die stage nog steeds net niets.
Waarom gebeurt het?
Beslissingsmoeheid ontstaat simpelweg omdat je hersenen moe worden van het maken van keuzes. Het begint misschien met het kiezen van de juiste stagiair, maar na een reeks keuzes op een dag; of het nu gaat om sollicitaties, evaluaties of beslissingen over begeleiding, raakt je cognitieve batterij leeg. Voor stagiairs geldt hetzelfde: na verloop van tijd worden keuzes steeds minder doordacht. En voor je het weet, kiezen ze een stageplek op basis van “het is wel goed genoeg” in plaats van “dit past echt bij me.”
Samenvatting
Beslissingsmoeheid is de stille vijand bij het werven en begeleiden van stagiairs. Bedrijven maken slechtere keuzes als ze mentaal uitgeput zijn, en studenten kiezen uit gemakzucht een stageplek die niet bij hen past. Het resultaat? Gemiste kansen, verspilde tijd en teleurstelling aan beide kanten. Voorkom dit door bewust te zijn van beslissingsmoeheid en beslissingen strategisch te plannen, zowel voor het werven als begeleiden van stagiairs. Want laten we eerlijk zijn: je wilt toch geen stagiair die alleen maar 'ja' zei omdat ze te moe was om verder te kijken?
3 Gouden tips
1. Minimaliseer keuzes waar mogelijk.
Kijk naar Obama, die zijn grijze of blauwe pakken droeg om energie te besparen voor belangrijkere beslissingen. Voor bedrijven: stel een helder stagebeleid op zodat je geen overbodige keuzes hoeft te maken bij elke nieuwe stagiair. Maak bijvoorbeeld een helder profiel van de student die je zoekt, zorg voor een strakke onboarding en plan concrete beoordelingsmomenten in. Voor studenten: maak vooraf een shortlist van bedrijven die écht bij je passen, zodat je niet eindeloos blijft vergelijken.
2. Plan belangrijke beslissingen in de ochtend.
Begeleid stagiairs met lastige vragen vroeg op de dag, wanneer je hersenen nog fris zijn. En voor studenten: plan sollicitatiegesprekken ook bij voorkeur in de ochtend, zodat je nog met een helder hoofd kan oordelen.
3. Bouw rustmomenten in.
Stagiairs begeleiden vraagt veel energie. Zorg ervoor dat je, net als zij, af en toe even kunt opladen. Ram de dag dus niet vol met gesprekken en plan een inwerkprogramma niet te vol; geef ruimte voor ‘uit het raam staren voor gevorderden’. Klinkt lui, is essentieel.